Sağlık

Akciğer Nakli Kimlere Uygulanabilir?

prof. Dr. Elif Küpeli “solunumtv” kanalında akciğer nakli hakkında bilgi verdi.

Elif Küpeli, akciğer fonksiyonlarını geri dönüşümsüz olarak kaybetmiş ve tüm medikal tedavilere yanıt vermeyen hastalarda akciğer naklinin son tedavi seçeneği olduğunu belirterek, “Özellikle kronik obstrüktif akciğer hastalığı olan hasta grubunda çok sık görülüyor. . En başarılı nakil bu hastalarda gerçekleşir. İdiyopatik pulmoner fibrozis, kistik fibrozis, pulmoner arteriyel hipertansiyon ve bazı romatizmal hastalıkların akciğer tutulumunda ikinci sıklıkta son tedavi seçeneği olarak ön plana çıkıyor.” söz konusu.

Akciğer Nakli Diğer Nakillere Göre Daha Risklidir!

Elif Küpeli, akciğer naklinin diğer organ nakillerine göre daha riskli bir nakil olduğunu belirterek, “Bunun iki nedeni var. Birincisi organ reddi, ikincisi ve en önemli nedeni ise akciğer açık bir organ olduğu için enfeksiyonlara yatkınlığının çok yüksek olmasıdır. Tabii ki akciğer nakli olmak isteyen bir hastanın bir nakil merkezine başvurması gerekiyor. Burada akciğer nakli konseyi tarafından çeşitli bölümler tarafından çeşitli tetkikler yapılmaktadır. Hasta değerlendirilir ve nakil olup olmayacağına doktorlar tarafından karar verilir.” dedi.

prof. Elif Küpeli: “Akciğer Nakli Olan Kişiler Enfekte Olmaktan Kaçınmalı”

Nakil yapılacak hastaya karar verildikten sonra bu hastanın Türkiye Organ ve Doku Nakli Kayıt Sistemi tarafından kayıt altına alındığını ve bekleme listesine alındığını anlatan Dr. Elif Küpeli, “Hasta nakil sonrası taburcu olduktan sonra hasta bir yıl sonra ağır beden iş yükü gerektirmeyen rastgele bir işte çalışmaya başlayabilir. Devralan öğrenci ise, her şey yolunda giderse altı ay sonra okula gidebilir. Akciğer nakli olan birinin organ reddini önlemek için mutlaka ömür boyu bağışıklık sistemini baskılayıcı tedaviler alması gerekir, ancak bu, bu doğal enfeksiyon için risk oluşturur. Bu nedenle akciğer nakli olan bir kişinin enfeksiyon riski yüksek ortamlardan ve enfeksiyon riski yüksek kişilerden kesinlikle uzak durması gerekir. Burada da el hijyeni en değerli olanıdır. Elleri yıkamak. Ve diğer enfeksiyon önleyici formüllerin uygulanması kesinlikle gereklidir.” (BSHA- Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Kaynak: 2 Dakikada Solunum Sağlığı – Kimler akciğer nakli olabilir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu