Haber

İmamoğlu’ndan AKP’nin ‘İstanbul Buluşması’ Değerlendirmesi: “Bir Zamanlar Yenikapı’da Buluşmalar Yaparlardı.

Haber: OKTAY YILDIRIM Kamera: ADEM KARABAYIR

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Lideri Ekrem İmamoğlu, AKP’nin dün Galatasaray NEF Stadyumu’nda gerçekleştirdiği “Büyük İstanbul Buluşması”yla ilgili “Galatasaray Stadyumu’nun neredeyse yarısına yakın bir bölümünü kapatarak bir organizasyon yapıldı. Bu demektir ki 25- 30 bin insanın geldiği bir organizasyon. Halbuki bunu en iyi Sayın Cumhurbaşkanı bilir. Yenikapı’da buluşmalar yaparlardı ‘1-1,5 milyon kişi katıldı’ denirdi. 2019’da İstanbul yönünü çevirmiştir. Halk bence bu değişimin hala dipdiri arkasında ve hala iktidarın karşısında. Bu endişeyle bazen işte 2 bin 500-3 bin bin kişilik Saraçhane buluşmasıyla övünecek duruma düşüyorlar. Bazen de bir stadyuma topladıkları 25-30 bin vatandaşımızla yaptıkları buluşmayı övüyorlar. Bu tam da böyle. Sayın Cumhurbaşkanı’nın tabiriyle ‘nereden nereye’ diye bir hikaye diyelim, altını o denli çizelim” dedi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, kurumun “2023 Yatırım ve Hizmet Bütçesi”ni İBB Meclisi’ne sunmadan önce Saraçhane’deki makam odasında basın mensuplarıyla bir araya geldi. İBB Meclisi’nde 2023 yılı bütçesini konuşacaklarını aktaran İmamoğlu, açıklamasında şunları söyledi:

“İBB bütçesini konuşacağız. Bütçe olağan belediyemiz ismine çok değerli. Zira iki tarafı var. Hem Cumhuriyetimizin 100. yılının bütçesini bugün meclise sunacağız ve onaylanacak. Ek olarak olağan ki seçim yılının içerisinde bir bütçe ve her istikametiyle hassasiyet gerektiriyor. Biz bütçeyi yaparken bilhassa bütçenin şeffaflığına, rahmetine çok kıymet veriyoruz. Onu en tasarruflu bir biçimde kullanmayı, asla, israfa fırsat tanımayan bir formda olmasını önemsiyoruz bu tarafıyla de değerli. Hem Cumhuriyetin 100. yılına yakışan, fakat birebir vakitte seçim periyodunun de bütün hassasiyetlerine, yani suistimal hali olarak algılanan seçim devirlerindeki bütçe idaresinin tam bilakis biz işini ciddiye alan ve tekrar işine odaklı bir bütçeyi meclise sunmuş olacağız bugün. Bizim için kıymetli bir kriter. Elbette lokal seçime giderken de tekrar değerli bir tarafı var. Son yılı aslında tamamlayan bir bütçe olacak. Olağan 2024 mahallî seçimlerinden evvel tekrar Kasım 2023-2024 yılında bütçesini hazırlayan idare olacağız lakin bir istikametiyle mahallî seçim öncesi o en kıymetli yılın da bütçesini sunmuş olacağız. Enflasyon, ülkemizin ekonomi parametreleri, bizim hazırladığımız bütçede natürel ki değerli bir yer oluşturuyor. Keşke bu kadar tabiri caizse, dataların oynak olduğu, birbirini tutmadığı bir ortamda değil de daha dengeli, bu kadar enflasyonist bir ortamın eseri bir bütçe oluşturmasaydık lakin buna karşın en kıymetli tarafı dediğim üzere rahmeti bol lakin tıpkı vakitte bir yatırımcı bütçeyi meclisimizde bugün buluşturacağız.”

“KAFTANCIOĞLU NEZAKETLİ BİR HANIMEFENDİDİR”

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bazı basın organlarında iddia edildiği gibi CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ile bir polemik yaşanıp yaşanmadığıyla ilgili soru üzerine “Canan Kaftancıoğlu, nezaketli bir hanımefendidir. Yani bu bahsi geçen sözleri bir bayan olarak söylememiştir diye düşünüyorum. Söyleyeceğim bu kadar” dedi.

“BUGÜN TARİHİ BİR ANAYASA ÖNERİSİ SUNULDU”

İmamoğlu’na yöneltilen sorular ve yanıtları şöyle:

Adaylığınız halen daha gündemde, Altılı Masa’nın aday konusunda birleşemediği görüş birliği olmadığı tez ediliyor?

İmamoğlu: Yani gündemde tutanlara ben bir televizyon programında söylemiştim. Hani yeniden nezaketle anlaşılması ismine sonunda ‘n’ yok? ‘Ula size ne’ diye karşılık vereyim. Esasen Altılı Masa bu mevzuya aktif bir biçimde çalışıyor. Bugün tarihi bir anayasa önerisi sunuldu. Bence o gündemlere bakmak lazım. Değerli konular bunlar.

Peki aday gösterilirseniz kabul edecek misiniz yoksa?

İmamoğlu: Tekrar diyorum ki ‘Ula size ne?’

“TOPLUM İLGİ GÖSTERMİYOR. STADYUMUN YARISINI KAPATTILAR”

-AK Parti, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la NEF Stadyumu’nda bir ‘İstanbul Buluşması’ gerçekleştirdi ve İstanbul’da bir seçim startı başlatmış oldu. Siz bu konuda ne söylemek istersiniz?

İmamoğlu: Aslında ben geçen, hem Sayın Cumhurbaşkanı’nın hem de MHP Genel Lideri Sayın Bahçeli’nin katıldığı toplantıda da söylemiştim. Toplum ilgi göstermiyor. 2 bin 500-3 bin kişinin yaptığı bir toplantı ile İstanbul’da dev buluşma diye tarifledikleri ortamı gördük. Bunun bir benzerini bence yaşadılar. 50 bin civarında diye biliyorum Galatasaray Stadyumu’nun kapasitesini. Ki bunun neredeyse yarısına yakını bir bölümünü kapatarak bir stat düzeninde bir organizasyon yapıldı. Bu demektir ki 25- 30 bin insanın geldiği bir organizasyon. Halbuki bunu en iyi Sayın Cumhurbaşkanı bilir. Yenikapı’da buluşmalar yaparlardı, ‘1-1,5 milyon kişi katıldı’ denirdi. Kimi gazeteler manşet atardı “Olur mu ya 2 milyondu, 2,5 milyondu’ diye. Ama görüyoruz ki işte 20-25 bin kişinin katıldığı bir organizasyonu dev buluşma, büyük start, büyük başlangıç diye ifade etmeye devam ediyorlar. 2019’da İstanbul tarafını çevirmiştir. İstanbul tarafını çevirdiği yolda devam ediyor, yürüyor. Halk bence bu değişimin hala dipdiri gerisinde ve hala iktidarın karşısında bu tasayla bazen işte 2 bin 500-3 bin bin kişilik Saraçhane buluşmasıyla övünecek duruma düşüyorlar. Bazen de bir stadyuma topladıkları 25-30 bin vatandaşımızla yaptıkları buluşmayı övüyorlar. Bu tam da bu türlü. Sayın Cumhurbaşkanı’nın tabiriyle nereden nereye diye bir hikaye diyelim, altını o denli çizelim.

“İSTEYEN HER SİYASİ PARTİYE BU KATKIYI SUNUYORUZ”

İstanbul Metrosu bu buluşmaya özel seferler de düzenledi…

İmamoğlu: Biz her demokratik buluşmaya sonsuz katkı veririz. Ben hatta birkaç toplantıda söyledim. Yani bugün Adalet ve Kalkınma Partisi bizden salon istesin, yerlerimizi vermeyi görev ediniriz. yahut öteki siyasi partiler. Aslında isteyen her siyasi partiye bu katkıyı sunuyoruz. Demokratik bir buluşmaya araç istesinler, tekrar katkı sunarız. Bunun mensubu bulunduğum partiye bu imkanı sunmakla öteki bir partiye sunmak ortasında fark görmem. Zira bu demokrasinin olmazsa olmazı buluşmalara bütçemiz elverdiği sürece, yapabildiğimiz sürece katkı sunmak sorumluluğumuzdur. Bunun benzerini ilçe belediye başkanlığım devrinde de tekraren lisana getirmiş bir belediye lideriyim. Partiler var ve özgür bir biçimde irtibatlarını yapabiliyorsa, özgür bir biçimde eşitlikçi bir ortamda propagandalarını yapabiliyorlarsa o ülkede olgun bir demokrasiden bahsedebiliriz. Ben İstanbul Belediye Lideri olarak olgun Demokrasi’ye katkı sunmaktan büyük keyif ve onur duyan bir belediye başkanıyım. Onun için yapılan hizmeti, arkadaşlarım adına tebrik ediyorum.

“2030’A GELMEDEN BEYLİKDÜZÜ METROSU İSTANBUL’A İKRAM EDİLİR”

Beylikdüzü metrosunu belediye lideri olduğunuz müddet içerisinde bitirebilecek misiniz? Yoksa engellendim mi diyeceksiniz?

İmamoğlu: Bana kaç devirlik belediye başkanlığı kestirim ettiğinizle alakalı bir durum. Zira; daha ihalesi yapılmadı. Natürel süreci devam ediyor. Çok ihmal var. 20-22 yıllık bir proje, hala proje değilse, proje yapılmamışsa, düşünün ki biz projeyi tamamladık. İşte meclis kararları çıkıyor, Cumhurbaşkanlığı’ndan onaylanacak. Ben diliyor ve istiyorum ki bu dönem 2024’e kadar Beylikdüzü metrosunun ihalesini yapalım ve temelini atalım. Ondan sonra böylesi bir proje büyük bir proje 24 kilometreye yakın değerli bir sınır. Maliyetiyle de imalatıyla da zorlukları var. Lakin bu türlü bir projenin dört beş yıl üzere bir mühleti var. Bu demek oluyor ki inşallah 2030’a gelmeden Beylikdüzü metrosu İstanbul’a armağan edilir diye düşünüyorum. Allah sıhhat verir, vazifemizin başında oluruz. Onu o vakit görürüz ancak başlangıcı sağlıklı bir biçimde finansmanı da onaylanmış bir biçimde yapmak istiyoruz.

“BAŞLATTIK DEDİKLERİ PROJELER, DURDURDUKLARI, BİTİREMEDİKLERİ, PROJESİ, FİNANSMANI OLMAYAN PROJELER”

Başlamış projeleri devam ettirdiğiniz, kendinizin başlattığı proje olmadığı söyleniyor. Bu hususta ne dersiniz?

İmamoğlu: Projeler zati bir seyahattir. ‘Başlattım’ dedikleri projelerin bir kısmı gerçek, başlayan ve durdurdukları, yapamadıkları projeler. Bir kısmı başladık dedikleri lakin hatta başlatamadıkları projeler. Örneğin; Mahmut ve Esenyurt’a çizgisi. Projesini yeniledik bütün zafiyetlerini giderdik, bütün ıstıraplarını çözdük ve biz başladık. Bunun üzere aslında başladık dedikleri projeleri de başlatamadıklarını ve projelerinin dahi olmadığını biliyoruz. Bunların sayısı üç diyebilirim. O bakımdan lakin bunun farkı yok yani. Hani biz başlatacağız örneğin Beylikdüzü metrosunu bir diğeri bitirebilir. Ancak değerli olan başlattığınız bir işi sürdürebilmek, finansmanın hazır olması, projesinin eksiksiz olması üzere aldığımız projelerin on adedinin durmuş olmasının yegane sebebi başlamış lakin tasarım yok, proje eksik. Hatta yapılmamış proje var. Finansmanı hiç düşünülmemiş. Yani finansmanla ilgili hiçbir planlama yapılmamış üzere engellemeleri de eklemeyeceğim ancak bütün bunlara karşın işlerimiz tıkır tıkır işliyor.

“SON YILLARIN EN BÜYÜK YATIRIM BÜTÇESİ”

-AK Parti Kümesi, bütçelerde yatırım oranlarının düştüğünü söylüyor?

İmamoğlu: Bu bütçe, bizim yaptığımız dördüncü bütçe olacak. Artık bu bütçelerin yürütülmesindeki temelinde, o günün meselelerinin tahlili var. Yani nedir bu? Mesela cari transferler bizim 2020’de, 2021’de çok daha önceliğimiz oldu. Pandemi süreci, yoksulluk, yapılan yardımlar, gelirlerin daralması, önemli bir sıkıntılı periyot yaşadı bütün ülke yaşadı fakat mahallî idareler daha ağır yaşadı. Ancak mesela bugün açıkladığımız bütçe 2023 bütçesinde bu da öngörü. Son yılların en büyük yatırım bütçesi. Yüzde 52’lere varan yatırım bütçesi. Değerli olan o günün muhtaçlıklarını çözebilmekte. Her ne kadar geçmişte yatırım bütçeleri ağırdı deseler de az evvel bahsettiğim, işte metro yatırımlarının durduğu bütçeler tekrar o periyodun bütçeleri yani yapılacağını öngörmüşler o paraları harcayacaklarını öngörmüşler ancak durmuş o işler yapamamışlar. O bakımdan hem tasarım olarak bütçe dizaynları açısından günün meselelerini çözen faziletli bütçeler, ahlaklı bütçeler, nitelikli bütçeler yönettik. Hem de uygulamada gerçekleşen bütçe noktasında da tekrar tesirli bir bütçe idaresi devri geçirdiğimizi tabir edebilirim. Tümüyle süreci ele aldıkça olgunlaşıyor, daha da yeterli yere gidiyor. Bugün ekonomik şartlarında, yani enflasyonun Cumhuriyet tarihinin en yüksek sayıları oranlara çıktığı, maliyetlerin yıl içinde 3-4 defa revize edildiği, ünite fiyatlarının en az 3-4 sefer ilanla düzeltildiği bir devirde bile biz yüzde 52’ye varan bir yatırım bütçesini 2023’e koyma hamasetini ve faziletini koyduk. Bunu da başaracağız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu
escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
adalar escort
arnavutköy escort
ataşehir escort
avcılar escort
bağcılar escort
bahçelievler escort
bakırköy escort
başakşehir escort
bayrampaşa escort
beşiktaş escort
beykoz escort
beylikdüzü escort
beyoğlu escort
büyükçekmece escort
çatalca escort
çekmeköy escort
esenler escort
esenyurt escort
eyüp escort
fatih escort
gaziosmanpaşa escort
güngören escort
kadıköy escort
kağıthane escort
kartal escort
küçükçekmece escort
maltepe escort
pendik escort
sancaktepe escort
sarıyer escort
şile escort
silivri escort
şişli escort
sultanbeyli escort
sultangazi escort
tuzla escort
ümraniye escort
üsküdar escort
zeytinburnu escort
istanbul escort