Haber

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, BM Genel Sekreteri ile Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşmasını görüştü

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması konusunda telefon görüşmesi yaptı.

Zelenskiy, Telegram kanalından yaptığı açıklamada, Guterres ile telefon görüşmesi yaptığını bildirdi.

Guterres ile yaptıkları görüşmede Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nı ele aldıklarını belirten Zelenskiy, “Rusya’nın küresel gıda piyasasını istikrarsızlaştırmaya çalıştığını ve Ukrayna’nın gıda ürünlerine bağımlı çeşitli ülkelerdeki 400 milyon insanın hayatını tehlikeye attığını” savundu.

Zelenskiy, “Tahıl anlaşmasının sürdürülmesi gerekiyor. Karadeniz’de gıda güvenliğini ve gıda yollarını sağlamak için sorumlu devletlerle de çalışma konusunda Guterres ile anlaştık.” sözlerini kullandı.

Tahıl anlaşması

22 Temmuz 2022’de İstanbul’da Türkiye, Ukrayna, Rusya ve BM arasında tahıl sevkiyatı anlaşması imzalandı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nın durdurulduğunu ve ilgili koşullar yerine getirildiğinde Rusya’nın anlaşmaya geri döneceğini belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı da Batı’nın Rus gıda ve gübresine yönelik yaptırımlardan vazgeçmesi halinde söz konusu anlaşmaya geri döneceklerini açıkladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, BM’ye Türkiye ile Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nı Rusya olmadan sürdürme teklifinde bulunan bir mektup gönderdiğini belirterek, “Ukrayna, BM ve Türkiye, gıda koridorunun işleyişini ve gıda koridorunun denetimini sağlayabilir. gemiler.” Sözlerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu