Ekonomi

Bakan Şimşek açıkladı: KİT reformunun ilk aşaması tamamlandı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet ŞimşekKİT reformuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

Merkezi idarenin kontrolünde 19 KİT’nin bulunduğunu belirten Şimşek, İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) yakın zamanda açıkladığı 500 büyük sanayi kuruluşu arasında 8 KİT’in bulunduğunu belirtti.

KİT’lerin GSYİH’nın yüzde 7,4’ünü, kamu yatırımlarının ise yüzde 24’ünü oluşturduğuna işaret eden Bakan Şimşek, kamu istihdamının yüzde 2’sinin KİT’lerden geldiğini belirtti.

Şimşek, enerji, ulaştırma ve tarım gibi kritik sektörlerde ülke ekonomisinde önemli bir yere sahip olan KİT’lerin kamu mali yönetimi reformlarının odağında olduğuna dikkat çekti. 2024 yılında merkezi yönetim bütçesinden yapılacak transferlerin yüzde 6,2’sini oluşturan KİT’lerde reform yapılmasının önemine vurgu yapan Şimşek, çalışmayı Orta Vadeli Programa (OVP) dahil ettiklerini belirtti.

Mevcut düzenlemenin ticari ilkeleri tam olarak karşılamadığını, dolayısıyla yeni düzenlemenin kaçınılmaz olduğunu belirten Şimşek, reformun iki bölümden oluştuğunu belirtti. Şimşek, “KİT’lerde şeffaflığın ve hesap verebilirliğin artırılması amacıyla başlattığımız reform çalışmamızın ilk etabını tamamladık ve çalışmalarımızı Ekonomi Koordinasyon Kurulu’na sunduk.” söz konusu.

‘Mali disiplin konusunda netiz’

KİT’lerin yönetim kurullarının daha profesyonel hale getirileceğine işaret eden Şimşek, ayrıca satın alma işlemlerinin kurumsal yönetim ilkeleri, verimlilik ve kârlılık ekseninde yeniden düzenleneceğine dikkat çekti.

KİT’lerin uluslararası kabul görmüş şeffaflık standartlarına uymalarını sağlamak ve hesap verebilirliklerini güçlendirmek amacıyla çalışma yürüttüklerini belirten Şimşek, “Bu reformla kamu iktisadi teşebbüslerimizi dünya uygulamalarına yaklaştıracağız.” dedi.

Böylece KİT yönetimini uluslararası normlara uygun hale getireceklerini belirten Şimşek, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Reform çalışmalarımız tasarruf tedbirlerimizle uyumlu. Harcamalarımızı verimli yönetiyoruz. Kamu kaynaklarının etkin kullanımıyla mali disiplinimiz güçleniyor. Mali disiplin konusundaki duruşumuz net. Para ve maliye politikası arasındaki uyumu güçlendiriyoruz. Attığımız adımlar ve aldığımız kararlar göstergelere de yansıyor.Göstergelerde kalıcı bozulmaların önlenmesi adına “Gerekli önlemleri aldık, almaya devam edeceğiz.”

gulnarajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu